Članci i enciklopedije

Lizin

Lizin

Lizin

Sportaši često koriste lizin kao proteinski dodatak. Neke studije pokazuju da lizin pomaže ubrzanju oporavka mišića nakon tjelovježbe. Upoznajte lizin i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Lizin

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Lizin je esencijalna aminokiselina. Od stotina aminokiselina pronađenih u prirodi, 20 su potrebne za stvaranje i rast proteina, od kojih samo 10 od tih 20 može biti proizvedeno od strane ljudskog tijela. Preostalih 10 poznati su kao esencijalne aminokiseline jer ih se treba unijeti u tijelo odgovarajućom prehranom.

Lizin je vrlo važan u proizvodnji karnitina, koji pretvara masne kiseline u energiju i smanjuje razinu kolesterola. Čini se da lizin igra važnu ulogu u apsorpciji kalcija i sudjeluje u formiranju kolagena, što pomaže u rastu i održavanju koštanog i vezivnog tkiva (uključujući kožu).

 

Nedostaci i simptomi:

Najčešći simptom nedostatka lizina su:

  • Gubitak apetita,
  • ispadanje ili potpuni gubitak kose,
  • umor,
  • promjene raspoloženja,
  • bubrežni kamenac,
  • slabokrvnost,
  • sporiji rast,
  • slabost, vrtoglavica,
  • reproduktivni poremećaji.

 

Preporučen dnevni unos:

  • Bebe (starosti 3 - 4 mjeseci): 103 mg / kg na dan
  • Djeca (2 godine): 64 mg / kg na dan
  • Školska djeca: 58 mg / kg na dan
  • Odrasli: 30 - 35 mg / kg na dan

 

Strani učinci ili predoziranje:

Lizin može povećati rizik razvoja krvnih ugrušaka tijekom trudnoće i dojenja. Neki podaci upućuju na to da lizin u kombinaciji s vitaminima i dodatkom željeza u trudnica može povećati razinu hemoglobina u krvi. Veća količina hemoglobina u krvi dovodi do stvaranja prekomjerne količine crvenih krvnih zrnaca, što može uzrokovati zgrušavanje krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Dok velike doze lizina mogu smanjiti razinu arginina u tijelu, a time i ublažiti izbijanje herpesa, arginin je još uvijek važna aminokiselina koju naše tijelo hitno treba. Ako osoba troši previše lizina, to može dovesti do nedostatka arginina u tijelu.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Budući da lizin ne može proizvesti naše tijelo, možemo ga unijeti pomoću odgovarajuće prehrane. Najviše lizina uključuje:

  • Govedina i janjetina,
  • parmezan,
  • perutnina,
  • svinjetina,
  • soja,
  • tuna,
  • bučine sjemenke,
  • jaja,
  • orasi i sjemenke,
  • alga spirulina.

 

Dali ste znali?

Sportaši često koriste lizin kao proteinski dodatak. Neke studije pokazuju da lizin pomaže ubrzanju oporavka mišića nakon tjelovježbe.

Lizin pomaže tijelu apsorbirati kalcij i smanji količinu kalcija koja se izlučuje iz urina iz tijela. Budući da je kalcij ključan za zdravlje kostiju, neki istraživači vjeruju da se lizin može spriječiti smanjenje gustoće kosti povezane s osteoporozom. Laboratorijske studije pokazuju da lizin u kombinaciji s L-argininom (druga aminokiselina) čine kosti aktivnijima i poboljšava proizvodnju kolagena.

Redovita administracija lizina može nam pomoći spriječiti formiranje herpesa na usnama.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića