Članci i enciklopedije

Glutamin

Glutamin

Glutamin

Nedostatak glutamina javlja se prvenstveno u slučaju neuravnotežene prehrane koja sadrži nedovoljne količine životinjskih bjelančevina. Upoznajte glutamin i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Glutamin

 

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Glutamin se klasificira kao ne-esencijalne aminokiseline, što znači da naše tijelo samo proizvodi. To je vrlo važna aminokiselina koja naše tijelo treba u velikim količinama. Ona promiče normalnu probavu, zdravlje mozga, rast mišića i izdržljivost tijela, a također je važna za poboljšanje općeg zdravlja. Sastoji se od spoja amininske kiseline i glutaminske kiseline, od kojih se većina nalazi u mišićima. Sadrže ga i drugi dijelovi tijela, poput jetre, pluća, mozga i želučanog tkiva. Glutamin čini 60% slobodnih aminokiselina u ljudskom tijelu. 90% glutamina se proizvodi u gradivim mišićima, a za njegovo stvaranje, bitno je da mišić može proizvesti, pohraniti i osloboditi glutamin prema potrebama tijela.

 

Nedostatak i simptomi:

Nedostatak glutamina javlja prvenstveno u slučaju neuravnotežene prehrane koja sadrži nedovoljne količine životinjskih bjelančevina. Najčešći simptomi nedostatka glutamina su:

  • Anksioznost,
  • Nenormalno kretanje razine šećera u krvi
  • Zatvorenost ili proljev,
  • slabije djelovanje imunološkog sustava,
  • niska mišićna masa,
  • usporeno cijeljenje rana,
  • bol u mišićima nakon vježbanja.

 

Preporučen dnevni unos:

Dnevni zahtjevi za glutaminom ovise o različitim faktorima, kao što su potrebe i razina aktivnosti pojedinca. U većini slučajeva preporučuje se 1-5 g glutamina dnevno. Bodybuilderi obično uzimaju više od 5 g glutamina dnevno. Preporučuje se uživanje rano ujutro i odmah nakon vježbanja i drugi stručnjaci preporučuju uporabu glutamina 1 sat nakon glavnog obroka i navečer prije spavanja.

 

Strani učinci ili predoziranje:

U slučaju predoziranja s glutaminom, mogu se pojaviti ozbiljni simptomi, koji se odmah moraju riješiti. Najčešći su osip, oteklina lica ili usana, znakovi infekcije (groznica, zimica, upala grla), simptomi gripe, bolovi mišića ili zglobova, suha usta, pretjerano znojenje i oticanje stopala ili ruku.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Najviše glutamina nalazimo u:

  • Morskim plodovima,
  • govedini,
  • crvenom zelju,
  • mlijeku,
  • jajima,
  • jogurtu,
  • orasima,
  • garhu,
  • peršinu,
  • temnom lisnatom povrću,
  • šparugama.

 

Dali ste znali?

Glutamin djeluje kao antioksidans, sudjeluje u detoksifikaciji tijela, štiti nas od štetnih učinaka zračenja i kemoterapije, jača oslabljeni imunološki sustav i uklanja migrene.

Ako želimo izgubiti nešto viška masnoće bez gubljenja mišićne mase, dopunjavanje glutaminom je prava odluka. Tijekom vježbanja, glutamin se troši, pa je nakon tjelesne vježbe potrebna prvenstveno tankom crijevu i imunološkom sustavu. Uzimanje dodataka sa sadržajem glutamina nije, dakle, namijenjeno samo povećanju mišićne mase, već i nadomještanju glutamina u tijelu koje smo konzumirali tijekom tjelesne aktivnosti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića